Pregled

Smatrate da sami možete procjeniti kada trebate dolaziti stomatologu? Kada Vas boli? Po potrebi? Varate se!
Redovnim stomatološkim pregledom onemogućavate dalju progresiju Vašeg stanja i pomažete nama da na vrijeme spriječimo dalje uništavanje zuba! Običan pregled? Da!

Cilj je što ranije otkriti početnu leziju koja se još uvijek nalazi u svom reverzibilnom stanju, odnosno prije nepovratnog gubitka tvrdog zubnog tkiva.
Osnovna i vodeća metoda u dijagnostici temelji se na kliničkom pregledu. Klinički pregled zuba provodi se vizuelnim pregledom golim okom i taktilnim pregledom pomoću stomatološke sonde.

U stomatološkim ordinacijama snimanje zuba predstavlja standard za dijagnostiku promjena u zubu i oko zuba. Najčešće primjenjivana metoda jeste klasična radiografija pojedinačnih zuba RTG aparatom. Ovaj dopunski dijagnostički modalitet ima široku primjenu u mnogim granama stomatologije. On omogućuje stomatologu jasnu predstavu o strukturnim promjenama na zubu i okolnim koštanim strukturama. Danas se razvijaju savremeniji dopunski modaliteti tako da je stomatologu ostavljen na izbor metodu koja njemu najviše odgovara, a dijagnostički zadovoljava kriterije.