Restaurativna stomatologija i endodoncija

Prošli ste težak period života kada su Vam zubi bili na zadnjem mjestu? Osjećate bolne senzacije kada jedete i pijete nešto toplo ili hladno?
Dopustite nam da Vam pomognemo! Izliječiti ćemo Vaš zub i vratiti mu stari sjaj!
Uz zdraviji osmijeh, veseliji duh!

Dentalna patologija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem, dijagnostikom i liječenjem patoloških promjena na zubima. Dijeli se na karijesologiju, endodonciju i restaurativnu stomatologiju.
Primarni cilj stomatologa je spriječiti gubitak zuba. Uprkos tom nastojanju, kod velikog broja zuba dolazi do razvijanja karijesa ili traumatskog oštećenja zuba, te zahtijevaju endodontsku terapiju. Široka lepeza zahvata uključuje dijagnozu i terapiju bola pulpalnog i/ili parodontalnog porijekla, terapiju vitalne ili avitalne pulpe kao i nehirurške tretmane korijenskog liječenja.
Endodoncija je grana stomatologije koja se danas brzo razvija. Zbog složenosti i mogućeg nepredvidivog ishoda endodontskog zahvata, nekada to nije bilo tako i razvoj je tekao vrlo sporo. Postojala su i razdoblja kada je endodontski zahvat osporavan i kad je preovladavalo mišljenje da je zub sa bolesnom pulpom bolje izvaditi. Srećom, stomatolozi su uspjeli održati i razviti struku koja danas velikom broju pacijenata omogućuje vrlo uspješnu sanaciju zuba.
Restaurativnom stomatologijom obnavljaju se dijelovi zuba izgubljenim usljed patoloških procesa na zubu, koristeći se savremenim materijalima za restauraciju na bazi dentalnog kompozita i glass-ionomera.

Trebate planirati posjetu stomatologu dva puta godišnje za preglede. Iako se pregledi mogu razlikovati, stomatolog će Vam najčešće pregledati zube i gingivu za moguće probleme. Također se može napraviti rendenska snimka kako bismo se uvjerili da nema skrivenih problema. Zubi se mogu i profesionalno očistiti kako bismo uklonili meke i tvrde naslage (kamenac) iznad ili ispod razine gingive i ispolirali ih te tako uklonili plak i mrlje na površini zuba. I ne zaboravite: stomatolog vam može dati stručne upute za četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem. Prehrana je važna Sve se više pažnje posvećuje zdravlju zuba i njezi usne šupljine, a naglasak se stavlja na rani početak stvaranja higijenskih navika, već u ranom djetinjstvu. Zdravlje zuba uveliko utiče na kvalitetu Vašeg života. Lijep osmijeh upotpunjuje Vaš vanjski izgled, a zdravi zubi omogućavaju Vam zdravu i pravilnu ishranu.